Nawigacja

- Różne - Przetwory z mięsa - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Polędwica wołowa wędzona<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Rolada z boczku I

Wołowina peklowana wędzona

Składniki na Wołowina peklowana wędzona

koszyk zakupów ilość jm produkt info
5 kg wołowina
13 łyżki sól
4 łyżeczki saletry
40 szt ziele angielskie
2 łyżki zmielonej kolendry
5 szt liść laurowy
2 łyżki majeranek
3 szt goździk utłuc
3 szt czosnek

Przepis Wołowina peklowana wędzona

Przepis Mięso pokroić w duże (10 - 15 cm) kawałki. Przygotować mieszankę peklującą z soli, saletry i pozostałych przypraw. Każdy kawałek mięsa natrzeć dokładnie mieszanką peklującą. Resztą niewtartej w mięso mieszanki posypać dno kamionkowego naczynia i dość ścisło ułożyć mięso. Powierzchnię mięsa posypać cienko mieszanką peklującą, przycisnąć talerzykiem, obciążyć i przenieść do chłodnej spiżarni. Peklować 15 dni, przekładając co 3 dni.Upeklowaną wołowinę osączyć na sicie (także w chłodzie) przez 24 h, włożyć do woreczka z rzadkiego płótna, zaszyć i wędzić zimnym dymem przez 10 dni. W przewiewnym, chłodnym i suchym miejscu tak przygotowaną wołowinę można przechowywać (na wisząco) do 2 miesięcy. Po tym czasie nadmiernie wysycha i staje się mniej smaczna. Mięso jest przeznaczone do spożycia po ugotowaniu.
Składniki

5 kg wołowiny bez kości,13 łyżek soli,4 łyżeczki saletry,40 ziaren ziela angielskiego (zemleć),2 łyżki zmielonej kolendry,4 - 5 sztuk liści laurowych (rozdrobnić),2 łyżki utartego majeranku,2 - 3 sztuki goździków (utłuc),3 ząbki czosnku (rozetrzeć z solą).

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod