Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wołowina peklowana wędzona (Różne ,Przetwory z mięsa ) ...

Nawigacja

- Różne - Przetwory z mięsa - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Polędwica wołowa wędzona<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Rolada z boczku I

Wołowina peklowana wędzona

Składniki na Wołowina peklowana wędzona

koszyk zakupów ilość jm produkt info
5 kg wołowina
13 łyżki sól
4 łyżeczki saletry
40 szt ziele angielskie
2 łyżki zmielonej kolendry
5 szt liść laurowy
2 łyżki majeranek
3 szt goździk utłuc
3 szt czosnek

Przepis Wołowina peklowana wędzona

Przepis Mięso pokroić w duże (10 - 15 cm) kawałki. Przygotować mieszankę peklującą z soli, saletry i pozostałych przypraw. Każdy kawałek mięsa natrzeć dokładnie mieszanką peklującą. Resztą niewtartej w mięso mieszanki posypać dno kamionkowego naczynia i dość ścisło ułożyć mięso. Powierzchnię mięsa posypać cienko mieszanką peklującą, przycisnąć talerzykiem, obciążyć i przenieść do chłodnej spiżarni. Peklować 15 dni, przekładając co 3 dni.Upeklowaną wołowinę osączyć na sicie (także w chłodzie) przez 24 h, włożyć do woreczka z rzadkiego płótna, zaszyć i wędzić zimnym dymem przez 10 dni. W przewiewnym, chłodnym i suchym miejscu tak przygotowaną wołowinę można przechowywać (na wisząco) do 2 miesięcy. Po tym czasie nadmiernie wysycha i staje się mniej smaczna. Mięso jest przeznaczone do spożycia po ugotowaniu.
Składniki

5 kg wołowiny bez kości,13 łyżek soli,4 łyżeczki saletry,40 ziaren ziela angielskiego (zemleć),2 łyżki zmielonej kolendry,4 - 5 sztuk liści laurowych (rozdrobnić),2 łyżki utartego majeranku,2 - 3 sztuki goździków (utłuc),3 ząbki czosnku (rozetrzeć z solą).

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod