Nawigacja

- Dzika kaczka - dziczyzna - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Kaczka po wrocławsku<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Kaczka po warszawsku

Dzika kaczka w czerwonej kapuście

Składniki na Dzika kaczka w czerwonej kapuście

koszyk zakupów ilość jm produkt info
1 szt dzika kaczka
1 kg czerwonej kapusty
2 szt cebula
4 szt czosnek
6 szt jałowiec rozkruszonych jagód jałowca
250 ml wino czerwone wytrawne
łyżeczki majeranek
0.5 łyżeczki rozmarynu
0.5 łyżeczki tymianek
1 łyżki miód
sok z 1 cytryny
100 ml olej roślinny
1 łyżki maki
sól,pieprz,cukier.

Przepis Dzika kaczka w czerwonej kapuście

Przepis Kaczkę, oczyszczoną i umytą, dzielimy na 4 porcje. Z wina, miodu, ziół, połowy soku z cytryny, soli, pieprzu, wyciśniętego przez prasę czosnku i odrobiny oleju przygotowujemy mieszankę, którą nacieramy kaczkę, i odstawiamy ją na 2 - 4 h do lodówki. Następnie kaczkę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Po 15 min. zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kaczkę jeszcze około godziny, podlewając sosem z pieczenia. Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Z reszty tłuszczu i z mała przyrządzamy zasmażkę i zagęszczamy nią kapustę. Doprawiamy pozostałym sokiem z cytryny, cukrem i solą. Uduszoną kapustą obkładamy kaczkę w brytfannie i jeszcze przez chwilę całość zapiekamy w piekarniku. Tak samo możemy przygotować kuropatwy, cietrzewie, cyranki.
Składniki

1 dzika kaczka,1 kg czerwonej kapusty,2 duże cebule,4 ząbki czosnku,6 rozkruszonych jagód jałowca,250 ml czerwonego wytrawnego wina,po pól łyżeczki majeranku,rozmarynu,tymianku,1 łyżka miodu,sok z 1 cytryny,100 ml oleju,1 łyżka mąki,sól,pieprz,cukier.

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod